Vaarroute met interactieve ervaring (5km)

De meeste mensen die een vaartochtje bij ons komen maken met boot of sloep vinden het heerlijk om gewoon lekker op het water te zijn en te genieten van de schitterende natuur. Dat kunnen we ons bij Bootverhuur De Alde Feanen heel goed voorstellen. Maar stel dat u of uw kinderen het ook leuk vinden om iets te leren of te ontdekken, dan is er sinds januari 2024 een hele leuke manier om dat te doen: een interactieve vaarroute met augmented reality.

U legt een route van 5 km af langs 7 bijzondere plekken in de Alde Feanen, waarbij u gebruik maakt van een nieuwe interactieve app die de vaarroute nog leuker maakt. De startplek van de interactieve vaarroute ligt vlak naast ons bootverhuurbedrijf. Dus huur een boot of sloep bij ons en u kunt meteen van start.

Varen met augmented reality

Tijdens deze vaartocht gebruikt u een speciale app op uw smartphone: De MeAR Fryslân app. U kunt deze app eenvoudig installeren vanuit uw app-store. Deze app voegt digitale informatie en filmprojecties toe aan de omgeving, alsof ze echt deel uitmaken van de omgeving. U krijgt tijdens deze interactieve vaarroute bijvoorbeeld uitleg over de omgeving, de geschiedenis, de natuur of er worden historische figuren geprojecteerd die op het scherm tot leven komen. De duur van deze vaartocht is ongeveer 60 minuten, maar u kunt natuurlijk zoveel mogelijk tijd nemen als u wilt om alles te bekijken.

Interactieve vaarroute door Nationaal Park de Alde Feanen met de Mear Fryslan App.

De vaarroute

Het beginpunt van de interactieve vaarroute ligt vlak naast ons bootverhuurbedrijf aan de Stripe bij het Skûtsjemuseum en het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Alde Feanen. Dus als u bij ons een boot of sloep huurt, dan bent u meteen aan het begin van de vaarroute en de vaarroute eindigt ook op dit punt. De vaarroute brengt u langs de volgende plekken in Nationaal Park De Alde Feanen:

1 – Skûtsjemuseum

Een skûtsje is een Fries zeilschip met platte bodem, ook wel bekend als tjalk. Dit schip met de karakteristieke bruine zeilen werd vroeger gebruikt voor het transport van vracht. In het Skûtsjemuseum kunt u zien hoe skûtsjeschippers vroeger leefden en werkten. Naast het Skûtsjemuseum ligt een schitterende replica van het skûtsje Aebelina, een in 1861 gebouwd Skûtsje.

Skûtsjes op het water bij Eernewoude

2 – Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal park De Âlde Feanen is een laagveenmoeras en is ontstaan door grootschalige turfwinning in de 16e tot de 19e eeuw. Het gebied heeft allerlei meertjes, rietlanden, en moerasbossen en is een waar paradijs voor dieren en planten. In dit natuurgebied broeden meer dan 100 soorten vogels, en er komen meer dan 500 verschillende planten voor. Het bezoekerscentrum ligt vlak achter het Skûtsjemuseum en u vindt hier alle informatie over de natuur en hele leuke informatiefolders voor interessante wandelingen of fietstochten.

3 – Museum “It Kokelhûs”

Daarna vaart u door naar museum “it Kokelhûs”. Dit kleine, sfeervolle museum is gevestigd in een monumentale boerderij uit de 18e eeuw en ligt midden in Eernewoude. In dit museum krijgt u een kijkje in het leven van bewoners Jan en Sjut van den Berg. De bewoners hadden hier een kruidenierswinkeltje en Jan was rietsnijder van beroep. Ze vlochten Earnewâldster vloermatten van biezen. De bies is een zeer duurzame, sterke en buigzame rietsoort. 

4 – Op zoek naar bijzondere dieren Van De Alde Feanen

Daarna gaat u op deze interactieve vaarroute al varend op zoek naar bijzondere dieren van De Âlde Feanen. De Âlde Feanen heeft haar eigen ‘Big 5’, dat zijn de grootste dieren die in dit gebied leven. Probeer ze maar eens te spotten: zeearend, reeën, roerdomp, aalscholver en ooievaar.

Zeearend in de Alde Feanen Eernewoude.

5 – Plek van de neergestorte Lancaster R5682

Al varend komt u langs de plek waar op een septembernacht in 1942 een neergeschoten Lancaster R5682 neerstortte. Het wrak werd in 2017 geborgen en er staat nu een monument.

6 – Kluizenaars Sytze En Maaike

Midden in de Âlde Feanen, op een eilandje bij het Holstmeer, woonden aan het begin van 1900 een kluizenaarsechtpaar. Sytze en Maaike leefden een kluizenaarsleven, samen met hun kippen, geiten, en de natuur rondom het huis. Als u langs het eilandje vaart, kijk dan maar eens met de interactieve app of ze thuis zijn.

7 – Moerasgebied It Wikelslân

De tocht gaat verder door “It Wikelslân”, een moerasgebied in De Âlde Feanen. In dit natuurgebied staat een vogelkijkhut en een uitkijktoren, zodat u goed uitzicht heeft op het leefgebied van allerlei bijzondere dieren die ergens anders in Nederland niet meer voorkomen.

8 – Vogelgebied Jan Durkspolder

U vaart daarna door naar De Jan Durkspolder. Dit is een ondiep moerasland en vogelgebied in De Âlde Feanen. Hier leven vooral pleisterende en foeragerende vogels, zoals ooievaars, lepelaars, en reigers. Maar hier kunt u ook allerlei ganzen- en eendensoorten bewonderen die dit gebied ook vaak bezoeken. Er staan vogelkijkhutten om deze dieren in alle rust te bekijken.

Jan Durkspolder waar we woonboot Ynske verhuren.

9 – Beeldengroep “Marathonriders”

Op de terugreis vaart u door het het meertje ‘It Wiid’. Daar drijft een kunstwerk van 3 stalen schaatsers, gemaakt door kunstenaar Hans Jouta. De schaatsers in dit kunstwerk hebben allemaal een keer de schaatsmarathon ‘De 100km van Eernewoude’ gewonnen en is geplaatst ter ere van het honderdjarig bestaan van de plaatselijke schaatsclub.

U kunt de app van voor deze interactieve vaarroute gebruiken in het Nederlands, Engels, Duits of Fries. Het handigst is dat u de route in de app download voordat u onderweg gaat. Tijdens de vaartocht hoeft u niet online te zijn. Het is misschien ook handig om een powerbank of oordopjes bij u te hebben, zodat uw telefoon opgeladen blijft en u de uitleg beter kunt horen. U kunt de app tijdens de interactieve vaarroute ook gebruiken om te navigeren.