Gastentip: 7 dagen vaarvakantie met sloep & hotels

Lijkt het u leuk om meerdere dagen vakantie te vieren met een sloep, waarbij u onderweg overnacht in fijne hotels? Een aantal gasten van De Alde Feanen Bootverhuur heeft dit voor u uitgeprobeerd met een 7-daagse vaarvakantie door Fryslân in een van onze Maril 570 sloepen. De Maril 570 sloep is zeer geschikt voor deze vaarvakantie, met aangenaam zitcomfort en veel opbergruimte onder de zitkussens. Optioneel kunt u een zonnebed of verlengde dektent huren.

Onze gasten huurden dus bij ons een sloep en boekten alle hotels voor onderweg en gingen op pad voor een fantastische korte vaarvakantie vanuit het hart van Fryslân. Wilt u hetzelfde gaan doen of zoekt u inspiratie voor uw eigen vaarvakantie? Lees dan hieronder verder: huur een sloep, boek uw hotels en begin aan uw vaarvakantie.

Aankomst in Eernewoude

Onze gasten hadden een kamer geboekt in Hotel Princenhof en checkten om 15:00 in. Hotel Princenhof is een uitstekend hotel dat aan het vaarwater ligt en eigen aanlegsteigers heeft waar u uw sloep kunt aanmeren. U kunt ervoor kiezen om de sloep meteen op te halen of dat de volgende dag te doen. U haalt uw sloep op bij Bootverhuur De Alde Feanen, De Stripe 22 in 9264 TW Earnewâld.

Bootverhuur Eernewoude: Drukte op het terras bij hotel Princenhof in Earnewald.

Hotel – Restaurant Princenhof
Piet Miedemaweg 15
9264 TJ Earnewâld

Tel. (+31) (0)511 53 92 06
[email protected]


Dag 1: Varen van Earnewald naar Sneek

Uw vaarvakantie is nu echt begonnen. U vaart op deze dag van Eernewoude naar de watersportstad Sneek. U kunt rechtstreeks naar Sneek varen, dat is het kortste. Maar u kunt ook eerst naar Leeuwarden varen en daarna door naar Sneek. Kiest u voor het laatste, vaar dan via de Zwette van Leeuwarden naar Sneek. Welke route u ook kiest het is mooi varen tussen de groene weilanden van Fryslan. Onze gasten hadden een kamer geboekt in Stadsherberg Sneek. De boot kunt u aanleggen aan de Balthuiskade of Geeuwkade.

Vaarvakantie naar Sneek

Stadsherberg Sneek
Lemmerweg 8
8607 BZ Sneek 
0515 855844
[email protected]

Dag 2: Van Sneek naar Stavoren

De volgende bestemming in uw vaarvakantie is het Friese Elfstedenstadje Stavoren. Als u via Sloten naar Stavoren vaart dan krijgt u als tip om via het riviertje de Luts te varen. Dit voert u dwars door de schitterende bossen van het Gaasterland. De hoteltip in Stavoren is De Vrouwe van Stavoren en wilt u echt bijzonder overnachten, boek dan een wijnvat om in te slapen. U kunt uw sloep aanmeren in de Oude Haven, naast het hotel. Bel even met de havenmeester voor meer informatie telefoonnummer 0514-681216.

Vaarvakantie Stavoren

Hotel Vrouwe van Stavoren
Havenweg 1
8715 EM Stavoren
0514-681202

Dag 3: Van Stavoren naar Bolsward

Op dag 4 vervolgt u uw vaarvakantie naar de Friese stad Bolsward. Onze gasten verbleven in hotel Het Weeshuis, Kerkstraat 53, 8701 HR Bolsward, 0515-855666. U kunt uw sloep kwijt aan de Stoombootkade in het centrum Bolsward bij distilleerderij Sonnema.

Dag 4: Van Bolsward naar Franeker

Op dag 5 van uw vaarvakantie vaart u van Bolsward naar Franeker. U kunt op twee manieren van Bolsward naar Franeker varen:

  • over de Harlingervaart en de mooie, stoere zeehavenstad Harlingen
  • over de Bolwarder Trekvaart en Franeker Trekvaart, via Wommels en Oosterlittens

Onze gasten hebben overnacht in De Stadsherberg, Oud Kaatsveld 8, 8801 AB Franeker, 0517-392686. Daarbij kan de boot aan de achterzijde van het hotel worden aangemeerd. Ideaal dus. De stad Franeker is bovendien meer dan een bezoekje waard.

Dag 5: Van Franeker naar Dokkum

Op dag 6 van uw vaarvakantie gaat u van Franeker naar Dokkum. Onze gasten raden aan om de vaarroute te kiezen die via de Dongjummervaart, Ried en Berltsumer Wiid naar Berlikum loopt en dan via Bartlehiem naar de Dokkumer Ee te varen. Het Van Harinxmakanaal is ook een mogelijkheid, maar dit is een veel minder mooie vaarroute.

In Dokkum kunt u overnachten in Hotel De Posthoorn, Diepswal 21, 9101 LA Dokkum, 0519-293500. U meert uw sloep rechtstreeks voor het hotel aan.

Dag 6: van Dokkum naar Leeuwarden

Op de een-na-laatste dag van uw vaarvakantie vaart u van Dokkum naar Leeuwarden. Onze gasten hebben het Oranje Hotel Leeuwarden in hartje Leeuwarden gekozen, Stationsweg 4, 8911 AG Leeuwarden, 058 2126241. U kunt uw boot aanmeren bij de stadshaven of bij toilet- en servicegebouw in het Ruiterskwartier.

Dag 7: Terugvaren naar Eernewoude

Op dag 7 heeft nog nog een mooie vaarroute voor de boeg en vaart u weer terug naar Eernewoude, waar u de boot bij ons terugbrengt en u hopelijk terugkijkt op een fantastische vaarvakantie.

Tips

  • Boek uw hotels van tevoren, vooral in het hoogseizoen.
  • Download de kaart “Friesland Attractions & Routes” voor de Elfstedenvaarroute (voor kleine boten) en de Waterkaart van Friesland.
  • Zorg voor proviand, touw, zwemvesten, anker, afduwstok en muntgeld voor bruggen en sluizen.
  • Vergeet niet om stuurboordwal te houden op het Prinses Margrietkanaal, dat is voor kleine schepen verplicht.
Vaarvakantie Eernewoude
Zomers Eernewoude vanaf het water