Meerdaagse sloepentocht

Als u net als wij ook geen genoeg kunt krijgen van het varen met een sloep, dan hebben we wat leuks voor u. Heeft u wel eens gedacht aan een meerdaagse sloepentocht door Friesland? Dit is een unieke manier om deze prachtige provincie te verkennen. U vaart meerdere dagen achterelkaar met één van onze comfortabele Maril 570 sloepen (of zeilboot) door Friesland, waarbij u bijvoorbeeld overnacht in leuke hotels of gezellige B&B’s die langs de vaarroute liggen. Of u kunt ook kiezen voor een kampeersloep, dan vaart uw bed met u mee. Zo heeft u meer dan alle tijd om tot rust te komen op het water en te genieten van al het moois dat Friesland te bieden heeft vanaf het water.

Startpunt – Eernewoude

U begint uw meerdaagse sloepentocht in het charmante dorpje Eernewoude, dat bekend staat als het hart van het Friese merengebied. Het ligt midden in het Nationaal Park De Alde Feanen. Hier kun je alvast de sfeer van het water opsnuiven en genieten van het uitzicht op de Friese meren en het natuurschoon om je heen.

Vanuit Eernewoude gaat u op ontdekkingstocht door de vele kanalen, meren en rivieren die Friesland te bieden heeft. U zult versteld staan van de diversiteit van het landschap. Van rustige meren en kabbelende beekjes tot bruisende kanalen en pittoreske dorpjes, er is altijd iets nieuws te ontdekken. Eernewoude ligt prachtig centraal voor de meest prachtige tochten, welke kant u ook op wilt.

Cultuur en geschiedenis

De provincie staat bol van de cultuur en geschiedenis. U kunt uw hart ophalen in kleine en grote musea, die vanaf het water ook goed te bereiken zijn. Hieronder vindt u enkele voorbeelden:

  1. Fries Museum – Leeuwarden. Het Fries Museum is een van de grootste musea in Friesland. Het biedt een prachtige collectie over de Friese cultuur en geschiedenis. Het museum is gevestigd in het hart van Leeuwarden en is gemakkelijk te bereiken vanaf de grachten in Leeuwarden.
  2. Keramiekmuseum Princessehof – Leeuwarden. Dit keramiekmuseum heeft een prachtige collectie keramiek uit de hele wereld, waaronder aardewerk, porselein en steengoed. Het is gevestigd in een prachtig pand uit de 18e eeuw en ligt op loopafstand van Haven Prinsentuin in Leeuwarden.
  3. Museum Joure – Joure. Museum Joure is een uniek museum dat zich richt op de geschiedenis van de koffie, thee en tabak. Het museum is gevestigd in een voormalige koffie- en tabaksfabriek in het centrum van Joure. Via de Jourester Feart is dit museum makkelijk te bereiken.
  4. Museum Dokkum – Dokkum. Museum Dokkum is een historisch museum dat zich richt op de geschiedenis van Dokkum en de omgeving. Het museum is gevestigd in een oud pakhuis aan de Dokkumer Ee. Het is gemakkelijk te bereiken via deze bekende vaart, die u vast kent van de Elfstedentocht.

Overnachten aan het water

Tijdens de meerdaagse sloepentocht kunt overnachten op verschillende locaties langs de route. Zo kunt u optimaal genieten van de rust en stilte van de regio. Op een heldere avond wordt u bovendien getrakteerd op een schitterende sterrenhemel. Ervaar het echte Friese gevoel en geniet van de gastvrijheid van de lokale bevolking. Hieronder volgen enkele tips voor goede overnachtingslocaties:

Campings langs het water

Er zijn verschillende campings langs de waterwegen van Friesland waar u kunt overnachten met een sloep. Op deze campings kunt u gebruikmaken van alle faciliteiten, zoals douches, toiletten en stroomaansluitingen. Een aantal voorbeelden van campings langs het water zijn Camping It Wiid in Eernewoude en Camping De Kuilart in Koudum.

Bed & Breakfasts

Er zijn ook veel Bed & Breakfasts in Friesland waar u kunt overnachten tijdens een meerdaagse sloepentocht. Vaak zijn deze B&B’s gevestigd in historische panden of boerderijen en bieden ze een authentieke ervaring van het Friese platteland. Een aantal voorbeelden van B&B’s in Friesland zijn B&B De Roos in Earnewâld en B&B Lyts Kanaän in Grou.

Hotels en pensions

Er zijn ook verschillende hotels en pensions langs de waterwegen van Friesland waar u kunt overnachten. Deze accommodaties bieden vaak meer luxe dan campings en B&B’s en zijn daarom geschikt voor mensen die wat meer comfort zoeken. Een aantal voorbeelden van hotels en pensions in Friesland zijn Stadsherberg in Sneek of Hotel De Posthoorn in Dokkum.

Natuurkampeerterreinen

Voor de echte natuurliefhebbers zijn er ook verschillende natuurkampeerterreinen in Friesland waar u kunt overnachten tijdens een sloepentocht. Deze kampeerterreinen zijn vaak gelegen in prachtige natuurgebieden en bieden een rustieke en avontuurlijke overnachtingsmogelijkheid. Een aantal voorbeelden van natuurkampeerterreinen in Friesland zijn Natuurkampeerterrein De Waps in Oudemirdum en Natuurkampeerterrein De Reidplûm in Earnewâld.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van goede overnachtingslocaties tijdens een meerdaagse sloepentocht in Friesland. Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Het is dus aan te raden om van tevoren goed te plannen en te reserveren. Lees ook deze inspiratie eens, waar een gast tips geeft voor een meerdaagse sloepentocht van een week.

We kijken ernaar uit om u te mogen verwelkomen aan boord van een van onze sloepen! Bekijk hier vaarsuggestie voor een week door Fryslân of

bekijk al onze arrangementen.